default-logo

Öronakupunktur är en form av akupunktur där man använder ytterörat för såväl diagnos som behandling av sjukdomar. Sedan flera tusen år tillbaka finns beskrivningar av öronakupunktur nedtecknade i Kina, men det var inte förrän 1957 som den franske läkaren P. Nogier publicerade en systematisk undersökning som visar att det finns en hel mängd olika punkter på ytterörat som korresponderar till olika organ eller kroppsdelar. Sedan Nogiers upptäckt, har Kina forskat mycket kring öronakupunktur –framförallt på 60-talet. Kineserna har därefter utvecklat sitt eget öronakupunktursystem enligt TCM. Vid den internationella öronakupunkturkongressen i Shanghai 1989 fastställdes 90 öronpunkter som man använder idag.

Öronakupunktur är i Västerlandet mest känd för att ha en klar effekt vid olika avvänjningsbehandlingar tex. rökning, narkotika, alkohol. Enligt många studier som pågått genom åren har man dock visat att öronakupunktur även har effekt mot olika smärt- och sjukdomstillstånd. I praktiken använder man ofta öronakupunktur tillsammans med den vanliga akupunkturen (kroppsakupunktur) vid en och samma behandling. Kombinationen öronakupunktur och kroppslig akupunktur ökar effekten mot en rad sjukdomar, framförallt mag- och tarmbesvär, astma m.fl.

Judy Chow är en föregångare inom öronakupunkturen. Redan 1990 började hon också utbildat läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster i öronakupunktur i Sverige. Judy Chow åker ständigt på olika internationella akupunkturkongresser för att hålla sin kunskap levande.

Hon har genom sitt stora internationella utbyte också knutit många kontakter. Hon är bl.a. konsult för läkare som jobbar med akupunktur i Lettland.