default-logo
02
JAN
2019

Svenska akupunktur

Akupunkturen kom på 1960- talet till Sverige, men det tog lång tid innan det blev accepterat.

Sverige erkände akupunktur som smärtlindringsmetod 1984. Mellan 1984 och 1993 genomfördes flera olika forskningsprojekt om akupunktur som behandlingsmetod vid olika sjukdomstillstånd. 1993 godkände socialstyrelsen akupunktur som behandling vid sjukdom.

I väst har man också skapat en egen form av akupunktur då man ser akupunkturen enbart som en nervstimulering. Man anser att behandlingens effekt är nervblockering och är på så sätt smärtlindrande. Nya akupunkturtekniker som triggerpunkts-, periost- och ytlig akupunktur har utvecklats i väst enligt dessa funderingar Den västerländska akupunkturen är mest effektiv på muskel- och skelettbesvär främst och olika smärttillstånd.

Utbildningen i denna västerländska akupunktur är mycket kortare än i den kinesiska.

About the Author